Grupper

Sidan innehåller samarbetslänkar, vilka kan generera ersättning till mig när de används. Policy

Grunddata

Baserad Baserad i Irland

Etablerad Etablerad 2016

Investeringstyp Företagslån, lån till fastighetsutveckling

Highlights

  • Hög potentiell avkastning

  • Återköpsgaranti

  • Inga avgifter för investerare

  • Investera från €10

  • Lättnavigerad och tydlig webbplats

  • Låneutfärdarna har ”skin in the game” på varje lån

  • Autoinvesteringsfunktion

Till plattformen

Viktigt

Inget av det som skrivs här är – eller skall ses som – rådgivning och får inte ligga till grund för ekonomiska beslut. Det är endast mina egna åsikter, tankar och erfarenheter. Friskrivning
Sidan innehåller samarbetslänkar. Användandet av dessa kan generera ersättning till mig. Detta faktum påverkar inte innehållet eller mina åsikter. Policy
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Att investera är förenat med risk. Investeringarna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Investera aldrig mer än du har råd att förlora och sprid riskerna. Genom att använda webbplatsen godkänner du användarvillkoren.

Introduktion

Grupeer är ursprungligen en lettisk P2P plattform, som numera är baserad på Irland, där låneutfärdare (Loan Originators på engelska) i ett antal olika länder erbjuder investerare att investera i lån till företag och i fastighetsutvecklingslån. Genom att låna ut sina pengar får man ränteintäkter på det utlånade kapitalet.

Det som främst utmärker Grupeer är att alla låneutfärdare på plattformen erbjuder återköpsgaranti för de lån som förmedlas, både för företagslånen och fastighetsutvecklingslånen. Det är högst ovanligt för den här typen av lån. Läs mer om den under ”Garantier & pant”.

Dessutom har alla låneutfärdare på plattformen ”skin in the game” i de lån de erbjuder hos Grupeer. ”Skin in the game” betyder att låneutfärdarna själva investerar en summa pengar i lånen som läggs upp på plattformen.

Recensionen baseras, som alltid, på min egen investeringsstrategi och mina egna erfarenheter.

Recension (2020-02-23) 

Avkastning

Årsvkastning (XIRR)*

Min avkastningsutveckling (XIRR) på Grupeer

Jag har investerat hos Grupeer sedan april 2018 men har börjat följa upp XIRR först under 2019.

Kreditförluster, i varierande storlek, är oundvikliga på de flesta plattformarna. Det viktiga är att de är såpass mycket mindre än intäkterna att avkastningen hamnar på den nivå man förväntar sig eller åtminstone kan acceptera. På många plattformar finns återköpsgaranti eller pant/säkerhet för investeringarna. De har som syfte att eliminera/begränsa investerarnas kreditförluster men de är inga absoluta garantier.

Avkastningen och kreditförlusterna hos Grupeer kommer att sannolikt att variera kraftigt beroende på om man investerar i lån med eller utan återköpsgaranti. Lån utan återköpsgaranti har högre ränta men kan å andra sidan drabbas av höga kreditförluster. Själv investerar jag bara i lån som har återköpsgaranti.

Eventuella kreditförluster kommer med i XIRR-beräkningen först när ett lån/investering får denna negativa status på plattformen och summan dras från kontot. Hur lång tid det tar innan detta sker kan variera kraftigt från plattform till plattform.

minsta investering
Minsta investering

Den lägsta summan man kan investera på plattformen är €10. Det innebär att man kan få en mycket bra riskspridning eftersom man kan fördela sitt investerade kapital på ett stort antal lån, under förutsättning att tillgången på lån är tillräcklig såklart. Trots att det är återköpsgaranti på samtliga lån så är det ändå viktigt att ha bra diversifiering på plattformen. En låneutfärdare kan t.ex gå i konkurs och då är återköpsgarantin inte garanterad. Läs mer under ”Garantier & pant”.

Själv har jag lagt mig på nivåer runt €20 per lån och försöker sprida mellan olika låneutfärdare och lånetyper.

Insättningsmetoder

Grupeer har bara ett sätt att sätta in pengar på plattformen: SEPA-betalning.

En SEPA-överföring tar oftast 1-2 bankdagar och en procentuell valutaväxlingsavgift kan tas ut av din bank (beroende på bank). Hos Nordea, som är min bank, är valutaväxlingsavgiften 1% för SEPA-betalningar. Denna avgift tas ut både när jag för över pengar till plattformen och när jag tar ut dem.

Lösningen jag har hittat för att undvika detta – i bägge riktningar – är Revolut. Det fungerar klockrent och de har normalt sett inga avgifter för att växla mellan SEK, USD, GBP, EUR och många andra valutor. På helger och för vissa ”mindre” valutor tas dock en avgift ut.

Så här använder jag Revolut för mina utländska P2P-investeringar:

  • Jag sätter in SEK på mitt Revolutkonto (med kort eller Apple Pay)
  • Växlar dessa avgiftsfritt till t.ex. EUR
  • Gör en SEPA-överföring i EUR avgiftsfritt till plattformen

De här tre stegen tar bara några minuter och allt kan göras i Revolut-appen. Det kan dock ta upp till 1 bankdag för pengarna att komma in på plattformen.

När det är dags att ta ut pengar från plattformen så tar jag ut dem till mitt Revolutkonto och växlar antingen tillbaka avgiftsfritt till SEK eller så sätter jag in pengarna på en annan plattform.

Revolut och mitt Revolutkonto har helt enkelt blivit navet i min P2P-portfölj. Alla utländska insättningar och uttag sker från och till Revolut-kontot. Revolutkonton täcks inte av insättningsgarantin.

Avgifter
Avgifter

Grupeer har inga avgifter för investerare.

löptidLöptid

Löptiderna kan variera mellan 6 och 36 månader. De flesta lånen hos Grupeer är amorteringsfria (s.k. Bullet-lån), vilket innebär att hela den utlånade summan återbetalas när lånet löper ut. Ränta betalas dock månadsvis. Även lån som amorteras löpande finns dock.

Eftersom det inte finns någon andrahandsmarknad blir det extra viktigt att tänka på vilka löptider man tycker är lämpliga.

Tillgång
Tillgång på investeringar

För mig tog det inte speciellt lång tid att bli fullt investerad hos Grupeer med €1000. Jag investerade då €30-€50 per lån. Numera är mina autoinvesteringsinställningar inställda på att investera max €20 per lån och det har aldrig varit några problem att få återbetalda pengar investerade i princip omgående. I juli 2019 satte jag in ytterligare €1000. På lite mer än en vecka hade även dessa investerats, via autoinvesteringsfunktionen.

Användarupplevelse
Användarupplevelse

Grupeers webbplats är enkelt och tydligt utformad. Designen är inte den vackraste men helt OK. Grupeer förbättrar löpande webbplatsen och den har blivit grymt mycket bättre sedan jag först registrerade mig. Den enkel att navigera och innehåller de flesta viktiga funktionerna. Instrumentpanelen är kanske lite väl spartansk men är lättläst och tydlig. Jag saknar dock bland annat XIRR.

Bra och tydliga autoinvesteringsinställningar är en stor fördel.

Webbplatsen fungerar lika smidigt och bra på telefonen som på datorn.

garantierÅterköpsgaranti & pant

De flesta låneutfärdarna hos Grupeer erbjuder återköpsgaranti men inte alla. Så man måste vara noga med att ställa in sin autoinvestering att bara investera i lån med återköpsgaranti (om det är det man vill såklart). Om man investerar manuellt så är det en god att idé att alltid försäkra sig om att lånet täcks av återköpsgarantin innan man investerar

Det är inte så vanligt att plattformar som förmedlar företagslån och lån till fastighetsutvecklare erbjuder dessa med återköpsgaranti. Så på området sticker Grupper ut på ett positivt sätt.

Återköpsgarantin innebär att låneutfärdaren åtar sig att köpa tillbaka lånet (inklusive utestående ränta) om låntagaren inte betalar. Det varierar från lån till lån när återköpsgarantin träder i kraft. Oftast är det efter mellan 15-60 dagar.

Även om man investerar i lån med återköpsgaranti så kan det hända att låneutfärdare går i konkurs och då är inte återköpsgarantin så mycket värd. Det är aldrig bra att lägga alla ägg i en korg. Eller ens alla ägg i två eller tre korgar…

Vilken pant/säkehet som låneutfärdarna tar från låntagarna varierar från lån till lån. Läs på om vilken pant/säkerhet som finns för lånet innan du investerar, om detta är viktigt för dig. Om man använder autoinvesteringsfunktionen så kan man inte välja att bara investera i lån med pant/säkerhet. Man måste alltså investera manuellt för att kunna välja enbart lån med pant/säkerhet.

andrahandsmarknad
Andrahandsmarknad

Grupeer har ingen andrahandsmarknad, vilket gör att man inte kan sälja sina investeringar/lån till en annan investerare i fall att man skulle vara i behov av att komma åt sina pengar snabbt. Man måste helt enkelt snällt vänta på att lånen betalas tillbaka (kom ihåg att stänga av autoinvesteringsfunktionen), vilket kan ta allt i från ett par månader upp till ett par år beroende på vilka löptider ens utlåningar har.

På Grupeers plattform finns numera en sektion för andrahandsmarknad men den är inte aktiv. Det tyder ju dock på att denna tjänst är på gång.

Autoinvestering
Autoinvestering

Grupeer erbjuder en autoinvesteringsfunktion som automatiskt investerar i olika lån enligt de förinställda parametrar man har valt. Man väljer då alltså själv inte exakt vilka lån man investerar i utan överlåter detta till plattformen.

Funktionen är enkel och tydlig att ställa in och fungerar klockrent.

När man använder autoinvesteringsfunktionen så är det viktigt att ställa in den så att den sprider pengarna över så många lån och låneutfärdare som möjligt för att få bästa möjliga riskspridning. Detta eftersom man själv inte har kontroll över exakt vilka lån funktionen investerar i. Även om man investerar i lån med återköpsgaranti så kan det ju, som jag skrev ovan men repeterar här, faktiskt hända att låneutfärdare går i konkurs och då är inte återköpsgarantin så mycket värd.

Rapporteringsverktyg
Rapporteringsverktyg

Verktyget fungerar mycket bra. Lätt att filtrera och sedan exportera alla transaktioner till Excel, eller att ta ett kontoutdrag för en viss period.

Kundsupport
Support

Support finns att få via mail, telefon och chat. Jag har ännu inte haft något behov av att kontakta Grupeers support så jag kan inte uttala mig om hur bra den fungerar.

Till plattformen
Översikt

*Avkastningen som anges är min egen avkastning i procent beräknat som XIRR och uppdateras årligen efter att jag har sammanställt hur föregående år har gått. Olika plattformar har olika sätt och tidsramar för att sätta statusen ”kreditförlust” på ett lån som inte återbetalats, vilket påverkar XIRR-beräkningen. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det finns inga garantier för att du kommer att uppnå denna avkastning. Läs på om risk

Vissa plattformar drar skatt på en gång när räntan betalas in. Detta har inte tagits i beaktning när XIRR har beräknats, vilket betyder att avkastningen som anges i dessa fall är efter skatt. 

***Namnen till trots så är återköpsgaranti, kreditförlustfond eller motsvarande benämningar inte en garanti mot att förlora pengar. Plattformar och låneutfärdare kan t.ex. få sinande kassor eller t.o.m. gå i konkurs. Återköpsgaranti eller kreditförlustfond erbjuds inte alltid för alla de investeringar som förmedlas på en plattform. Läs på vad som gäller innan du investerar. 

Även investeringar där det finns pant/säkerhet såsom borgen, fastighet eller liknande är ingen en garanti för att inte förlora pengar. Panten/säkerheten kan t.ex. vara felvärderad, misskött, tappa i värde vid en kris, vara en svagare form av pant/säkerhet, sakna täckning, o.s.v.