Sidan innehåller affiliate-länkar, vilka kan generera ersättning till mig när de används. Policy

Då har ännu en månad gått och det har blivit dags att sammanställa hur min Crowdfunding- och Crowdlending-portfölj har presterat i juli månad.

Precis som senast visar jag hur mycket min portfölj är värd för närvarande, vilken avkastning jag har fått under månaden som gått, vad min totala avkastning är sedan mjukstarten i början av 2018, vilka plattformar som har gått bäst och lite annat smått och gott.

Det som redovisas här är bara resultaten från de plattformar som listas på webbplatsen. Utländska valutor har räknats om till svenska kronor, vilket innebär att valutakursförändringar blir en parameter i resultaten som redovisas. Avkastningen är efter avgifter men före skatt i de fall skatt inte dras direkt av plattformen.

Förändringar i portföljen

Jag gjort en hel del förändringar i portföljen i juli. Semestertider innebär att man har lite mer tid att tänka igenom sina strategier och för mig har det bl.a resulterat i följande:

  • Jag har sålt av det mesta i Savy (förutom ett par försenade lån). €1137 har tagits ut (ca 12000 SEK). €91 kvar. Det som jag tog ut har jag istället investerat i Grupeer (€1000) och Reinvest24 (€200). Fick lägga till några hundralappar för komma upp i dessa runda fina euro-belopp 🙂
  • Detsamma gäller för Crowd2Fund. £874 (ca 10260 SEK) kronor har tagits ut. £190 kvar. Det uttagna beloppet har jag istället investerat i svenska Brocc (10000 SEK)
  • Jag har stängt av autoinvesteringsfunktionen hos Flender. De har ingen andrahandsmarknad så jag får vackert vänta tills lånen är återbetalda.
  • Jag har stängt av min automatiska återinvestering hos The House Crowd.
  • €500 har satts in hos Mintos.
  • Jag har bestämt mig för att göra ett omtag med NEO Finance. Jag fick en dålig start när jag använde mig av deras kreditförlustfond utan att riktigt förstå hur den fungerade. Jag har därför sålt av i princip samtliga lån och startat en ny autoinvestering med andra inställningar. För att inte göra den här processen allt för långdragen valde jag att sälja de gamla lånen till ett rabatterat pris på andrahandsmarknaden och ta den förlusten på kort sikt med förhoppningen om att ”komma ikapp” relativt snabbt med de nya inställningarna. Vi får se hur det går.
  • Fast Invest hade fram tills nyligen två konton. Ett i PLN och ett i EUR. Jag har nu sålt tillbaka alla lån i PLN och flyttat över pengarna till EUR kontot. Jag vill försöka hålla det så enkelt som möjligt på varje plattform. Dock kostade denna manöver en liten slant i förlorad ränta (Fast Invest har en unik MoneyBack Guarantee som gör att man kan sälja tillbaka alla lån till dem och man får då tillbaka den återstående utlånade summan, men den ränta man har samlat ihop som ännu inte har utbetalats tillfaller Fast Invest). Men även här tyckte jag det var värt att ta den smällen i det korta perspektivet.

Jag vill vara tydlig med att jag inte varit direkt missnöjd med vare sig Savy, Crowd2Fund, Flender eller The House Crowd. De har tvärtom presterat bra, som bl.a framgår av mitt inlägg om resultaten i juni månad. Den största enskilda orsaken till att jag bestämde mig för att hoppa av dessa plattformar var att de saknar tillräckligt bra rapporteringsverktyg och inte verkar ha några planer på att implementera detta.

I och med att jag knappt har några pengar kvar i Savy och Crowd2Fund så kommer de att tas bort från webbplatsen. Jag kommer heller inte rapportera någon avkastning för The House Crowd.

Nu till statistiken…

Total avkastning i juli

I juli kom det sammanlagt in 2118 kr från plattformarna. All avkastning har återinvesterats. Den lägre avkastningen jämfört med juni beror främst på mina manövrar i Fast Invest och NEO Finance.

Totalt portföljvärde

Portföljens värde har ökat till 338761 kronor. Jag gjorde en insättning hos Mintos på €500 under perioden så ökningen kommer främst härifrån. Negativa valutakursförändringar vid omräkningen av portföljvärdet värdet till SEK gör att ökningen av det redovisade värdet inte  fullt motsvarar tillskottet av kapital från insättningen och avkastningen.

Avkastning per plattform i kronor

Här kan du se vilka plattformar som bidrog mest till portföljens värdeökning i juli. Återbetalda super bullet-lån (med hela den upplupna räntan) på Bulkestate och Estateguru gör att dessa hamnar i topp den här månaden. De kommer såklart inte hålla den här takten månad ut och månad in utan skall normalt sätt ligga på en årsavkastning på någonstans mellan 10-13%. Property Partner har också gjort ett litet ryck, vilket är trevligt.

I botten hittar vi Fast Invest, NEO Finance och Reinvest24. De två förstnämnda har jag redan skrivit om och på Reinvest24 beror minusresultatet på att jag har gjort en ny investering på plattformen. Man betalar en avgift på 2% för varje investering på Reinvest24. Avgiften kan i vissa fall bli högre än vad som kommer in just den månaden beroende på hur mycket man redan har investerat och hur stor den nya investeringen är.

Eftersom jag har investerat olika mycket på de olika plattformarna så kan diagrammet vara lite missvisande men jag tycker ändå det är intressant att se.

Avkastning per plattform i procent

För att ta bort parametern ”olika mycket investerat i olika plattformar” så visar jag i det här diagrammet istället hur många procent avkastning varje plattform har gett i juli.

Tänk på att det bara är en månad. Över tid kommer dessa procentsatser att variera. Jag kommer efter årskiftet att redovisa det faktiska utfallet för hela 2019 för varje plattform. I översikterna kan du se min förväntade årsavkastning för varje plattform.

Utfallet här skiljer sig inte jättemycket från föregående diagram. Bortsett från Bulkestate och Estateguru, som sticker ut, så är det ”The Usual Suspects” som är i topp.

Snittavkastning och årstakt i procent

Snittavkastningen för portföljen blev bara 0,68% i juni, vilket motsvarar en årstakt på 8,16%. Den främsta förklaringen är återigen Fast Invest och NEO Finance. Eller rättare sagt: mina aktiviteter på dessa plattformar.

Värde per plattform vs insatt kapital

Den rosa stapeln visar hur mycket jag har investerat, d.v.s. mitt insatta kapital. Den gröna stapeln visar värdet på min investering i juli i SEK. Klart mest pengar ligger just nu i Mintos, Grupeer, Crowdestate, Brocc och Property Partner

Till sist

Tanken är att hålla ungefär den här strukturen från månad till månad så att du som läsare enkelt kan följa hur min P2P-portfölj utvecklar sig. Har jag missat att redovisa något? Ser du något spännande mönster som inte jag har sett? Är det något som är otydligt? Hur går din egen portfölj? Skriv en kommentar! Och glöm inte att dela inlägget med dina vänner.

Lycka till med investeringarna!

Joakim

Viktigt

Inget av det som skrivs här är – eller skall ses som – rådgivning och får inte ligga till grund för ekonomiska beslut.
Sidan innehåller samarbetslänkar (affiliate), vilket innebär att jag kan erhålla ersättning om länken används. Detta påverkar inte texternas innehåll eller mina åsikter.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Att investera är förenat med risk. Investeringarna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Investera aldrig mer än du har råd att förlora.
Tänk på att ta gällande skatteregler i beaktande när du deklarerar. Inte minst för utländska valutor. Hör med skatteverket innan du börjar investera hur du skall gå tillväga för att deklarera på rätt sätt. Jag ger inga råd angående beskattning eller deklaration.
Alternativa Investeringar