Mintos

Mintos

Baserad Baserad i Lettland

Etablerad Etablerad 2015

  • Hög potentiell avkastning

  • Autoinvesteringsfunktion

  • Erbjuder återköpsgaranti

  • Inga avgifter för investerare

  • Börja med så lite som €10 (eller motsvarande)

  • Låneutfärdarna har ”skin in the game” på varje lån

Information

Sidan innehåller samarbetslänkar till plattformen som kan generera ersättning till mig
Få 1% cashback på investerat kapital de första 90 dagarna när du registrerar dig via länken (knappen) ovan**

Viktigt

Inget av det som skrivs här är – eller skall ses som – rådgivning och får inte ligga till grund för ekonomiska beslut. Friskrivning
Sidan innehåller samarbetslänkar (affiliate), vilket innebär att jag kan erhålla ersättning om länken används. Detta påverkar inte texternas innehåll eller mina åsikter.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Att investera är förenat med risk. Investeringarna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Investera aldrig mer än du har råd att förlora.
Tänk på att ta gällande skatteregler i beaktande när du deklarerar. Skatt skall normalt sett betalas på ränteintäkter, utdelningar, valutakursvinster, samt för vinster vid köp och försäljning på andrahandsmarknaden. Intäkter från plattformar i utlandet måste man själv redovisa i deklarationen. Hör med skatteverket innan du börjar investera hur du skall gå tillväga för att deklarera på rätt sätt.
Notera att färgkodningen som används är avsedd att vara ett visuellt hjälpmedel. Det innebär alltså inte att plattformar med mycket grönt är bättre eller säkrare att investera på än plattformar med mindre grönt, utan färkodningen reflekterar vilka tjänster som erbjuds samt mina erfarenheter med plattformen.

Introduktion

Mintos är en lettisk P2P plattform och marknadsplats för privatlån, och enstaka företagslån, där ett stort antal låneutfärdare (Loan Originators på engelska) i ett stort antal länder erbjuder investerare att investera i privatlån som på så sätt få ränteintäkter på sitt utlånade kapital. Detta har Mintos gjort sedan 2015 och är i numera bland de största och mest kända plattformarna i branschen.

Utmärkande för Mintos är bl.a. deras storlek, möjligheterna till stor diversifiering (främst i olika låneutfärdare, länder och valutor) och att alla låneutfärdare på plattformen har ”skin in the game” i de lån de erbjuder hos Mintos.

”Skin in the game” betyder att låneutfärdarna själva investerar en summa pengar i lånen som läggs upp på plattformen. Vanligtvis är denna summa 10% av lånesumman men det varierar.

Recensionen baseras, som alltid, på min egen investeringsstrategi.

Recension (2018-12-08) 

Avkastning

Årsavkastning

Mintos var den första utländska P2P plattformen som jag investerade i och jag har börjar nu närma mig årsdagen för min första investering. Min nuvarande avkastning är 12%. Den kommer troligtvis att vara några tiondelar högre om någon vecka när exakt ett år har gått.

Vilken avkastning man kan få beror så klart på vilka lån man väljer att investera i eller hur man ställer in autoinvesteringsfunktionen, om man använder den. Själv har jag ganska ”breda inställningar” för att vara så diversifierad som möjligt. Jag investerar dock bara i Euro, inte någon annan valuta.

minsta investeringMinsta investering

Den lägsta summan man kan investera på plattformen är €10 (eller ungefär motsvarande i en mängd andra valutor). Det innebär att man kan få en mycket bra riskspridning eftersom man kan fördela sitt investerade kapital på ett stort antal lån (beroende på hur stor den totala summan som man investerar är naturligtvis).

AvgifterAvgifter

Mintos har inga avgifter för investerare. Vare sig på den primära marknaden eller på andrahandsmarknaden. Inte heller för att sälja en investering på andrahandsmarknaden.

tillgångTillgång på investeringar

För mig tog det bara några minuter att bli fullt investerad hos Mintos med €1000. Men då har jag som sagt ganska ”breda” inställningar på mina autoinvesteringsstrategier (jo, man kan ha flera). En kräsnare strategi kan ta längre tid.

Återbetalda pengar har återinvesterats omgående via autoinvest.

användarupplevelseAnvändarupplevelse

Mintos webbplats är föredömlig på alla sätt och vis och är en av de absolut enklaste och snyggaste samtidigt som den har avancerad funktionalitet. Den fungerar lika smidigt och bra på telefonen som på datorn.

Webbplatsen är busenkel att navigera och förstå sig på och dess alla delar, funktioner och val förklaras på ett föredömligt sätt. Tydligt och bra. Trots detta har den massvis med funktioner, statistik, inställningar, rapporter, kraftfulla filter m.m. som man kan fördjupa sig i in i det oändliga, om man vill det.

Den har även en mycket bra FAQ sektion.

Jag lade en del tid på inställningarna (främst av autoinveseringsfunktionen) precis i början men sedan dess går Mintos som tåget och kräver inget som helst ”underhåll”. Jag kikar bara till den någon gång i månaden. En passiv investering på riktigt.

garantierÅterköpsgaranti & pant

Låneutfärdarna hos Mintos erbjuder lån både med och utan återköpsgaranti. När man investerar kan man välja lån med eller utan återbetalningsgaranti. Man kan även ställa in detta i autoinvesteringsfunktionen.

Lån utan återbetalningsgaranti ger en högre ränta men då tar man samtidigt risken att förlora pengar om låntagaren inte betalar tillbaka lånet. Investerar man i lån med återbetalningsgaranti så åtar sig låneutfärdaren att köpa tillbaka lånet (inklusive utestående ränta) efter 60 dagar om låntagaren inte betalar.

Även om man investerar i lån med återköpsgaranti så kan det hända (och har hänt) att låneutfärdare går i konkurs och då är inte återköpsgarantin så mycket värd. Det är aldrig bra att lägga alla ägg i en korg. Eller ens alla ägg i två eller tre korgar…

De flesta låneutfärdarna hos Mintos kräver ingen pant/säkerhet av låntagarna medan en del kräver någon form av säkerhet. Om detta är viktigt så får man fördjupa sig i varje låneutfärdare och enbart välja dem som passar in på detta önskemål.

andrahandsmarknadAndrahandsmarknad

Mintos erbjuder en andrahandsmarknad där man kan sälja sina lån om ett behov skulle uppstå att komma åt investerade pengar innan lånen har betalats tillbaka. Man kan sälja alla sina lån enkelt med ett par knapptryckningar om man så önskar. Eller så kan man välja enskilda lån om det är en begränsad summa man vill komma åt.

Man skall alltid ha i åtanke att det måste finnas en köpare på andra sidan för att lånen skall gå att sälja. Du kan behöva sälja till rabatt om det är riktigt bråttom, och ens då är det inte säkert att du får sålt något. En andrahandsmarknad som sådan är ingen garanti för att man lätt kommer åt sina pengar, det hänger helt på tillgång och efterfrågan på plattformen.

Jag har själv inte sålt på andrahandsmarknaden så jag vet inte hur likvid den är men jag misstänker att det är rätt OK. Speciellt om man är beredd att sälja till rabatt.

Om man är i köpartagen så kan kan man eventuellt göra bra klipp på andrahandsmarknaden men trycket på dessa är stort.

Tänk på att vinster/förluster vid försäljning på andrahandsmarknaden skall redovisas i deklarationen.

AutoinvesteringAutoinvestering

Mintos erbjuder en autoinvesteringsfunktion som automatiskt investerar i olika lån enligt de förinställda parametrar man har valt. Man väljer då alltså själv inte exakt vilka lån man investerar i utan överlåter detta till plattformen.

Funktionen är enkel och tydlig att ställa in samtidigt som den går att ställa in på en MYCKET detaljerad nivå om man så vill.

När man använder autoinvesteringsfunktionen är det viktigt att ställa in den så att den sprider pengarna över så många lån och låneutfärdare som möjligt för att få bästa möjliga riskspridning. Detta eftersom man själv inte har kontroll över exakt vilka lån funktionen investerar i. Även om man investerar i lån med återköpsgaranti så kan det ju, som jag skrev ovan men repeterar här, faktiskt hända (och har hänt) att låneutfärdare går i konkurs och då är inte återköpsgarantin så mycket värd.

KundsupportSupport

Jag har inte haft behov av att kontakta supporten speciellt ofta men de gånger jag har gjort det så har det alltid fungerat bra. Jag har mest använt mig av mejl. Support finns även att få via chat och telefon.

Få 1% cashback på investerat kapital de första 90 dagarna när du registrerar dig via länken (knappen) nedan**

*Avkastningen som anges är normalt sett min egen faktiska avkastning i procent för föregående år. Om jag vid årskiftet har varit investerad i mindre än 12 månader på plattformen så anges temporärt istället en prognos för min årliga avkastning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Läs på om risk.

**Erbjudandet gällde vid tillfället då recensionen skrevs. Det kan ha ändrats av plattformen sedan dess. Läs mer på plattformens webbplats. Ta del av villkoren innan du utnyttjar ett erbjudande.

***Namnen till trots så är vare sig återköpsgaranti, kreditförlustfond eller någon annan motsvarande benämning en garanti mot att förlora pengar. Plattformar och låneutfärdare kan få sinande kassor eller t.o.m gå i konkurs. Även investeringar där det finns pant/säkerhet såsom borgen, fastighet eller liknande är ingen en garanti för att inte förlora pengar. Panten/säkerheten kan t.ex. vara felvärderad, misskött, tappa i värde vid en kris, vara en svagare form av pant/säkerhet, sakna täckning, o.s.v.